Open Space is een werkvorm voor groepen. In deze werkvorm ga je bij de start samen met de deelnemers bepalen wat de onderwerpen zijn die besproken zullen worden. Niet één onderwerp, maar vele. Niet een lange sessie, maar vele korte. Niet steeds de zelfde groepjes, maar verschillende.
Hoe werkt dit nu precies?
Bij de start van een Open Space mag iedereen een onderwerp voor de groep kort pitchen (max 30 seconden). Dit kan een vraag zijn, een spel, een presentatie, een oplossing, een paper, een discussie, een case study of gewoon iets dat je wilt vertellen. De tijd die je voor de sessie krijgt is vooraf bepaald. Een goede richtlijn is 45 minuten. Je kunt je sessie door bijvoorbeeld specifiek materiaal mee te nemen en na te denken over de vorm. Maar je mag het ook ter plekke bedenken en helemaal overlaten aan de deelnemers.
Alle voorgestelde sessie komen op het Open Space bord in een bepaald tijdslot, de presentator mag zelf bepalen welk slot. Het aantal tijdslots is fhankelijk van de beschikbare tijd en de beschikbare ruimtes. Als er teveel sessies zijn bekijk je samen of er bepaalde onderwerpen samengevoegd kunnen worden. Dan starten de eerste sessies en bepaalt iedereen op het laatste moment naar welke sessie hij of zij zal gaan. Tussendoor kan je zelf bepalen of je even pauze neemt.
Open Space principes en wet
- De deelnemers die komen zijn de juiste personen (dus aantallen zijn niet belangrijk)
- Wat gebeurt, gebeurt
- Het begint wanneer het begint
- Het is voorbij wanneer het voorbij is (je hoeft dus niet het tijdslot de 45 vol te maken)
- Als een deelnemer zich in een situatie bevindt waarin hij niets meer leert of niets meer kan bijdragen aan de sessie, is hij verplicht (de wet) zijn twee voeten te gebruiken om naar een productiever gesprek of sessie te gaan.